Tahsilat Yöntemlerini Oluşturan Ödeme Seçenekleri

Ticarette sürdürebilirlik için tahsilat önemli bir yapı taşıdır. Tahsilatın gerçekleşmesi adına olası durumlara karşılık ödeme seçeneği sunmak daha fazla gecikme yaşanmasının önüne geçer. Tahsilat, alacağı olduğunuz şahsa/kuruma ödeme bilinci aşılamaktadır. Bu yazımda sizlere tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri hakkında bilgi vereceğim. Her ödeme seçeneği kendi içerisinde avantaj ve dezavantajı getirir. Genel anlamda ödeme seçeneklerini göz önüne alacak olursak 4 ana başlıkta toplarız.

tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri

Nakit Ödeme

Tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri arasında en başta nakit ödeme vardır. Sıcak para akışına en önemli katkıyı sağlayan ödemelerin başında gelir. Özellikle ürünün yönlendirilmesi veya hizmetin sağlanmasından önce gerçekleşen nakit ödeme ile alacakların doğmasını minimuma indirirsiniz. Her ne kadar nakitle ödeme, işleri hızlandırsa da yazılı olmayan işlemler ileride sorun yaratır. Ödemenin gerçekleştiğine dair yazılı bir kanıt olmaması iki tarafı da riske sokar. Alıcı, ödemesi gerçekleştirmiş olduğunu iddia ederek hak talep edebilir. Ya da ödemenin gerçekleşmesine rağmen karşı taraf ödemeyi almadığını iddia eder. Bu ödeme yöntemi tercih edilirken muhakkak yazılı bir beyanın bulunması önem arz etmektedir.

EFT/Havale

Ödeme için daha güvenilir bir yol olarak EFT/havale tercih etmek gerekir. Ödemenizi gerçekleştirmenizin akabinde dekont bilgisine ulaşırsınız. Dekontu bulamadığınız taktirde bankanız ile iletişime geçerek ödemenin bilgilerine erişirsiniz.

Yurtdışı borçların ödenmesinde de SWIFT belgesi dekont işlevi görmektedir. Ancak bu ödeme yöntemi, bankalar arası yapılan kesintiler sebebiyle ek ücret ödemesi yapmanızı gerektirir. Bu da mevcut tutardan fazla ödeme yapmanıza neden olur. Bazen ödemenizin ucu ucuna yeteceği zamanlarda bu kesinti sizi gecikmeye veya eksik ödeme noktasına getirebilir.

Kredi Kartı

Tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri konusunda bir diğer alternatif kredi kartıdır. Alacaklı taraf için kredi kartıyla ödeme avantaj sağlayabilir. Fakat ödemeyi gerçekleştiren kişinin ileride sorun yaşama riski vardır. Bankalara ödenen kredi kartı komisyon tutarı veya ödemenin gecikmeli yansıması gibi dezavantajlar göz önünde bulundurulmalıdır.

Çek/Senet

Uluslararası tahsilatlarda EFT veya kredi kartıyla ödemeleri yaygınlaştı. Bu yaygınlaşmayla beraber çek/senet artık pek tercih edilmiyor. Fakat belli şartların sağlanması ile çek defterine sahip olan bazı kişiler hala var. Çek/senet, sıcak para akışının önüne geçerek, nakit hale getirmek için aracı olarak banka kullanımı işleyişi yavaşlatır. Fakat yaptırım gücüne sahiptir. Alacaklılık göstergesi olan Çek/senet ile ödemede senet; çeke göre biraz daha az yaptırımı olan ve daha yavaş işleyendir. Yurtiçi tahsilatlarda hala yüksek oranda çek ve senet kullanımları söz konusudur.

Ödeme Şekilleri ve Alacak Yönetimi

Tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri nelermiş anlattık. Her birinin iki taraf için de avantaj ve dezavantajları vardır. Şirketlerin ya da kişilerin ödeme bilincine göre bu seçenekler belirlenir. Bu sebeple, ARS Danışmanlık olarak tek bir ödeme yöntemini tavsiye etmemiz uygun olmaz. Fakat şirketiniz için verdiğiniz her kararın bir maliyeti olduğunu ve aynı zamanda bu kararların ileride doğabilecek riskleri de azalttığını hatırlamakta fayda var. Bizler, ARS Danışmanlık olarak, başarılı bir alacak yönetim süreci geliştirmek isteyen işletmeler için 155 Ülkede Uluslararası Alacak Yönetimi gerçekleştirmekteyiz.

Ancak tahsilatın gecikmesi ya da tahsil edilememesine giden noktada, sizlere tek ve açık bir tavsiye verebiliriz.  Alacak Yönetimi hizmetimizden etkin bir şekilde faydalanmanız açısından yapılan ödemelerin kayıt altında olması gerekir. İletişimsizlik, dönemsel çalkalanmalar, görüşülen kişilerde değişkenlik, aracı aksaklığı gibi tahsilatın gecikmesine sebep olan etkenlerin; kontrollerin sağlanması ve saptamanın yapılması ile önüne geçilebilmekte ve tahsil süresi o denli kısalmaktadır.

Sizlere tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri hakkında bilgi verdim. Yukarıda sayılan yöntemlerden herhangi birisi ile ödeme gerçekleşmezse ve geciken bir alacağınız olursa ARS Danışmanlık’a ihtiyacınız var demektir. Biz, geciken veya tahsil edilemeyen alacaklarınızın tahsili konusunda daima yanınızdayız.

ARS Danışmanlık olarak tahsilatta borçlu kişi/kurum ile en net ve doğru iletişim kanallarını oluşturmaktayız. Sunmakta olduğumuz ‘mahkeme öncesi’ alacak takip ve tahsilat hizmetlerimizle nakit akışınızın hızlanmasına katkı sağlamaktayız. Hem de bunu Tahsilat Yoksa Masraf Yok şeklindeki risksiz bir ücret politikası ile sunmakta ve güvenilir çözümler üretmekteyiz.

Siz tahsilat yöntemlerini oluşturan ödeme seçenekleri neler olduğunu dert etmeyin. Türkiye’nin ilk Uluslararası Tahsilat Ajansı olarak sizin alacaklarınızı yönetelim! Böylece siz kaliteli, güvenilir ve profesyonel hizmetlerimizle tanışırken; biz de uzmanı olduğumuz konuda ve işini severek yapan tüm ekibimizle sizlere fayda sağlayalım. İhtiyaçlarınızla ilgili her türlü sorunuzu görüşmek adına, +90 212 296 9147 numaralı telefonumuzdan bizi arayabilir, sosyal medya hesaplarımızdan ulaşabilir veya e- mail atabilirsiniz.

Senem Akgültan

Alacak ve Risk Yönetim Uzm. Yrd. | ARS Danışmanlık

 

Kategori: Blog
Önceki yazı
Yurt Dışı Alacaklarının Tahsil Edilememesi Durumunda Neler Yapılabilir ?
Sonraki yazı
Risk Yönetimi Neden Önemlidir?