Tahsilat Araçlarını Etkili Kullanmanın Yolları

Tahsilat araçlarını etkili kullanmanın yolları neler kapsamlı bir şekilde bilirseniz tahsilat süreçlerinde yaşayacağınız sorunları minimuma indirirsiniz. Geçtiğimiz aylarda yaptığımız ankette sormuştuk; ‘Müşteriniz ödemesini geciktirdiğinde, ilk olarak hangi yolu tercih edersiniz?’. Tüm sosyal medya hesaplarımızdan gelen cevapların ortalama yanıtları şöyle;

Telefon: %70

Email: %20

Yüzyüze: %10

Aslında bakarsanız, çok sürpriz bir sonuç değil. Sadece telefon yüzdesi dünya ortalamasının biraz üstünde ve email yüzdesi dünya ortalamasının biraz altında. 

Alacak yönetim sektörünün en gelişmiş olduğu ülke ve coğrafyalarda (Avrupa, Amerika, Avusturalya gibi..), telefon oranı yaklaşık %50 civarındadır. Yine bu bölgelerde, ikinci sırada email olmakla birlikte, ortalaması %30 şeklindedir. Yüzyüze görüşmeler de, yine benzer oranla %10 ve kalan %10 ise posta gönderimi olarak dağılmıştır. 

Tahsilat araçlarını etkili kullanmanın yolları için öncelikle bu yolların neler olduğunu bilmelisiniz. Bu yollar nedir diye soracak olursanız: 

Posta Gönderim Alışkanlığımız Yok

Türkiye’de posta gönderimi, firmaların alacak yönetim ve takip süreçlerinde kullanmayı çok tercih etmedikleri bir yöntemdir. Ta ki ne zaman, vadesi geçmiş alacak avukata intikal ederse, noter onaylı ihtar gönderimi kullanılmaktadır. Halbuki, hukuki süreç öncesinde, şirketlerin kendisi bile posta gönderimiyle müşterilerine uyarı veya talep mektubu gönderebilirler. Ama dediğim gibi, bizim ticari iş alışkanlıklarımız arasında bu maalesef pek olmadığı için, bu anketimizde bu seçeneğe yer vermedim.

Peki Ya Online Görüşmeler?

Yukarıda paylaştığım oranlar, Avrupa Ulusal Tahsilat Ajansları Federasyonu (FENCA) tarafından paylaşılmış olan ve pandemi öncesine ait 2019 verileridir. Tabi covid ile birlikte iş hayatımıza yoğun olarak ‘online görüşmeler’ de dahil oldu ve önümüzdeki zamanlarda bu konuda veriler elde ettikçe, ben de blog yazılarımda sizlerle paylaşırım. 

Online görüşmelerin kullanım oranlarıyla ilgili mevcut veriler çok net olmadığı için, anketimizde de yer vermemiştik. Yine de yüksek bir oranla (belki de %20’ler civarında) online görüşmeler de alacak yönetim süreçlerimiz arasına girdi diyebiliriz. 

Konu Tahsilatsa, En Etkili Yöntem Yüzyüze Görüşmek

Dünyada ve Türkiye’de telefon ederek müşterilerle görüşmek, olası sorunları çözmek için en sık tercih edilen yöntem olmuştur. İş tahsilata gelince, firmaların telefondan ziyade email veya yüzyüze görüşmeleri tercih ettiğini gözlemliyoruz. 

Zaman ve masraflar açısından yüzyüze görüşmeyi maliyetli bulan firmalar, emaili daha çok kullanıyor. Çok fazla müşterisi olan ve tahsilat takibi açısından çeşitli otomasyonları kullanan firmalar da emaili daha çok tercih ediyor. Sonuçta email atmak, tüm tahsilat araçları arasında en az maliyetlisi. 

Yüzyüze görüşmek ise, en masraflı olmasına rağmen, en etkili tahsilat aracıdır. Müşterinizi ziyaret için verdiğiniz emek, harcadığınız zaman ve bunlar için gösterdiğiniz özen sizi 1-0 avantajlı konuma getirir. Giyiminiz, duruşunuz, oturuşunuz, yaklaşım ve söylemlerinizle vermek istediğiniz mesajı çok daha rahat verebilirsiniz. Örneğin, uzun yıllardır  çalıştığınız bir müşteriniz ise, iş ilişkisini korumaya ne kadar önem verdiğinizi vurgulamalısınız. Bu sayede tahsilat süreçlerinizi iyileştirmek istediğinizin altını çizebilirsiniz. 

2011 yılından bugüne, kurucusu olduğum ARS Danışmanlık şirketinde, ihracat yapan firmalara yurtdışı alacak yönetimi alanında hizmet veriyoruz. Bir tahsilat ajansı olarak, ekibimizde tüm tahsilat araçlarını, verim ve maliyet dengesini gözeterek kullanıyoruz.

Sonuçta her bir tahsilat aracının etkisi ve maliyeti farklı. Sizler de şirketinizin alacak yönetim politikasına ve prensiplerine uygun çözümleri hayata geçirebilirsiniz. Ne zaman profesyonel desteğe ihtiyaç duyarsanız bizden yardım alabilirsiniz.

Ayşe Burcu ARSLAN DEMİRTAŞ

Kategori: Blog
Önceki yazı
Tahsilat Uzmanları Neden Bu Mesleği Seçer?
Sonraki yazı
Hizmet İhracatı, Geleceğimiz