Etkin Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Etkin Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?

Günümüz dünyasında yurt içi ve yurt dışı ticaretin her alanında parametreler ve regulasyonlar değişmeye devam etmektedir. Bu değişim çağında firmalar sundukları hizmetlerin veya satmış oldukları ürünlerin alacaklarını tahsil etmekte zorlanmaktadırlar. Bu yazımızda yer verdiğimiz etkin tahsilat bileşenleri ile sizde tahsilat sorunlarınızı tamamen çözebilirsiniz.

Şüphesiz bir firmanın varlığını sürdürebilmesi için tahsilat sürecini takip ederken aşağıdaki etkin tahsilat bileşenleri kavramlarına dikkat etmesi gerekmektedir.

1. Bilgi

Tüm detaylara hakim olmanız koşuluyla doğru bilgiye erişmiş olur ve süreci ancak bu şekilde profesyonelce yönetebilirsiniz. Satmış olduğunuz ürün veya hizmet ile ilgili borçlular özelinde tüm ayrıntılar hakkında bilgi sahibi olmanız durumunda karşınıza çıkabilecek itirazları karşılayabilirsiniz. Bu ayrıntılara hakim olabilmek için kendinize öncelikle 5N+1K sorularını sorup cevapları hakkında detayları not alın.

Daha önce düşünmemişseniz, tahsilat görüşmesini yürütürken daha güçsüz hissedersiniz. Unutmayın, ‘güçsüzlük’ sesinize etki eder ve karşı taraftan hissedilir.

2. Ulaşım

Süreci profesyonel bir şekilde yönetebilmek adına hem samimi bir iletişimi sağlayıp hem de sürecin takipçisi olduğunuzu karşı tarafa aktarmalısınız. Tecrübelerimize dayanarak, sakin geçen görüşmelerde, tansiyonu yüksek, tehdit veya tartışma içeren görüşmelere göre tahsilat başarısı daha yüksektir.

Ayrıca farklı iletişim bilgilerine ve irtibat kişilerine hakim olmanız durumunda sürecin iletişim kopukluğundan dolayı sekteye uğramasının önüne geçebilirsiniz.

3. Tecrübe

Tahsilat aşamasına gelene kadar yapılan her bir ihmal, hata veya aksilikler süreci doğrudan etkilemektedir. Karşılaşacağınız olumsuzluklara çözüm ararken tecrübenizden yararlanıp müşteri ilişkilerine dikkat ederek hareket etmelisiniz.

Alacakların takibi ve tahsili tecrübeler ile zenginleşen bir süreçtir. İtirazlar her zaman olacağı için doğruluk payı olduğunu araştırmak ve önceki deneyimlerinize dayanarak bunları çözmekte nelerin etkili olduğunu keşfetmelisiniz.

4. İletişim

Borçlular ile siz iletişime geçene kadar belki de kimse onlara kendilerini açıklama fırsatı vermedi. Ancak karşınızdaki kişiye söz hakkı sunmanız, onları dinlemeniz ve akabinde çözüm üretmeniz durumunda etkin bir tahsilat sürecini tamamlamış olabilirsiniz.

Aceleci değil, sakin ve sabırlı olduğunuz bir konuşmada son derece yoğun itiraz dolu bir görüşme olmasına rağmen hem talepkar olabilir hem de empati kurabilirsiniz.

5. Karar

Tüm süreçte kararlarınızdan taviz vermeden hareket ederken hem şirket prensiplerinizi hem de potansiyel montanlı ticaretleri göz önünde bulundurmalısınız.

Gerekli olan tüm bu kavramlar sağlanmasına rağmen bazen tahsilat aşamasında sonuca ulaşılamayabilir. Dış etkenlerin sürece etkisi itirazlardan da daha büyük olması nedeniyle sürecin profesyonel bir ekip tarafından takip edilmesi bazen yeterli olmayabilir. Örneğin ekonomik, siyasi, hukuki ve sektörel değişimler borçlu firmanın doğrudan ödeme gücünü etkilemektedir. Dolayısıyla alacağınızı gidişatı da bu tarz etkenlere bir noktada bağlı kalmaktadır.

Ancak yine de bu 5 maddenin doğru uygulandığı bir senaryoda riskleri minimize etmiş olacaksınız.

Kategori: Blog
Önceki yazı
Tahsili Geciken Alacakları Hızlandıran Tavsiyeler
Sonraki yazı
Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresinin Önemi