Dış Ticaret Verileri | Eylül 2019

Dış ticaret verileri, mevsimsel etkilerden arındırılarak daha sağlıklı bilgiler vermesi açısından genellikle bir önceki yılın aynı ayı ile karşılaştırılarak paylaşılır. Hele ki Eylül ayı gibi, tatil dönüşüne denk gelen ve işlerin hemen hemen her sektörde canlanmaya başladığı bir ay için, bu verilerin yıllık bazda kıyaslanması büyük resmi daha net ortaya koymaktadır.

2019 Eylül Ayına Ait Dış Ticaret Verileri

2019 Eylül İhracatımızın, 2018 eylül ayındaki ihracatımıza göre %0,08 gibi küçük oranda da olsa bir artış gösterdi. Bu durum, ihracat performansımızın en azından gerilemediğine dair bilgi vermektedir. Jeopolitik risklerin yüksek olduğu ülkemizde yine pek çok hareketli gündemin yaşandığı bir yılı yaşamaktayız.  Son çeyreğe yeni giriş yaptığımız bu günlerde de yine sınır ötesi operasyonlar ve Amerika ile olan ilişkilerimizde artan tansiyon gibi, hem tüm halkımızı hem de dış ticaretle uğraşan iş insanlarını tedirginliğe sürükleyen gelişmeler söz konusudur.

Ülke çıkarlarımız ve güvenliğimiz söz konusu olduğunda, ülke yönetimindekilerin tüm senaryoları dikkate alıyoruz. Bu durumda en uygun kararları verdiğine inanıyoruz, inanmak istiyoruz. Bu inanca ihtiyacımız da var çünkü ülkece özellikle son 2 yılda çok zorlu süreçlerden geçtik. Piyasadaki nakit akışının azalması ile haliyle şirketler ödeme güçlüğü yaşamaya başladı. Hem satın alımlarını hem de siparişlerini yavaşlatma hamlelerini her sektörde gözlemledik.

Uluslararası Alacak Yönetimi  konusunda uzmanlaşmış bir tahsilat ajansının kurucusu ve genel müdürü olarak, ‘parayı tutma’ eğilimlerinin arttığı böylesine dönemlerde, alacak yönetim hizmetlerimize taleplerin artmakta olduğunu ve fakat ‘tahsil kabiliyetinin’ de azalmakta olduğuna şahit olmaktayız.

Ayrıca yaşananların sadece Türkiye’ye özgü değildir. Tahsili geciken uluslararası alacakların mahkeme öncesi uzlaşma aşamasında takibi ile ilgili verdiğimiz hizmetlerde, Avrupa ve Amerika gibi gelişmiş ülkelerin olduğu coğrafyalarda bile uzayan vadeler ve ödeme gecikmeleriyle ilgili görece daha fazla senaryolar ile karşılaşmaktayız.

Türkiye İçin En Kötü Günler Geride Kaldı

Türkiye özelinde en kötünün geride kaldığını düşünmekteyim. Hem faizlerin düşmeye başlaması hem de geçen yılın Ağustos ayında 7.20’leri gördü Dolar. Kurun son 2 aydır 5.60-80 bandında tutunabilmesi de bu inancımızı destekler niteliktedir. Ülke yönetimindekilerin böylesine zor kararlar almasını gerektiren süreçlerdeyiz. Bu süreçlerde, şirket yönetimindekiler de genelde ‘bekleyip görme’ eğiliminde olabiliyorlar. 2019 yılının Ocak-Eylül döneminde ihracatımızın %2,56 artışla 132,5 milyar dolara ulaşmıştır. Tüm jeopolitik risklere rağmen Türkiye’deki ihracatçılarımızın dış ticaret ivmelerini azaltmadığını ortaya koymaktadır.  Hatta bu durum yabancı firmalar nezdinde Türkiye ihracatçılarına olan güvenin varlığına işaret etmektedir. Şunu da unutmamak gerek; bu rakam aynı zamanda Cumhuriyet tarihimizin en yüksek ilk 9 aylık ihracat rakamıdır.  Umuyorum benzer pozitif cümleleri 2020 ocak ayında, 2019 yıl ihracat performansımız için de kuruyor olacağız.

 

Ayşe Burcu ARSLAN DEMİRTAŞ

Genel Müdür | ARS Danışmanlık

Kategori: Blog
Önceki yazı
28-29 Eylül 2019 Tarihleri Arasında Portekiz’deyiz
Sonraki yazı
Yurt Dışında Tahsilat Yolları ve Alacak Çözümleri