Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresinin Önemi

İşletmelerin mevcut dönemin şartları ve yoğun rekabet altında istikrarlı bir şekilde büyümesi için bazı önemli şartlar arasında alacak yönetiminde tahsilat süresi yer alır. Alacağınızın takibini etkin şekilde yürütmek  şirketinizin ve faaliyetlerinizin sürdürülebilirliği için Yurtdışı ve Yurtiçi Alacak Yönetimi hayati önem taşımaktadır.

Peki alacakların takibini sağlarken bu sürenin uzunluğu ve kısalığının şirketinizdeki süreçleri ne boyutta etkilediğini biliyor musunuz? Bunu gözlemleyebilmek için ilk bakılması gereken alan Alacak Tahsil Süresidir. Dilerseniz detaylarına birlikte göz atalım.

Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresinin Önemi

Öncelikle Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresi Nedir?

Satışın yapılmasının ardından tahsilatın gerçekleşmesine kadar geçen süreye Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresi (kısaca ATS) denir. ATS süresi şirketin koşullarına ve etkenlerine göre değişkenlikler gösterebilir ancak standart bir hesaplaması da bulunmaktadır.

Alacak Tahsil Süresi = ( 365 * Ticari Alacaklar ) / Net Vadeli Satışlar

Sadece 1 aylık dönem baz alınarak hesaplamak analiz için yeterli değildir. ATS’yi her ay ya da birbirini takip eden dönemler ( 3 aylık, 6 aylık vb.) için hesaplamanız net bir bilgi elde etmenize fayda sağlacaktır.

Peki Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresi (ATS) Neden Bu Kadar Önemlidir ?

Ticari Alacaklarınızı zamanında ve hızlı tahsil ediyor olmanız sizleri rakiplerinize karşı güçlü kılar. Çünkü bu sayede yeni yatırımlar düşünebilir yada daha fazla satış yapmak için, dönüştürdüğünüz nakdi kullanabilirsiniz.

Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresi, aynı zamanda şirket verimliliğiniz hakkında sizlere bilgi verir. Bu sayede ileride yaşayabileceğiniz nakit sıkıntısını öngörebilir ve erkenden çözümler üretebilirsiniz.

Müşterileriniz bazında yapılan ATS takibi, müşterilerinizin ödeme davranışı hakkında da sizlere sağlıklı bilgiler verir. Bu sayede mevcut dönemde yada ileride yapacağınız anlaşmalardaki risk oranını ortaya koyar. Böylece iş hacmi ve vade süreleri konusunda daha sağlıklı kararlar almanıza yardımcı olur.

Alacak Tahsil Süresini Kısaltmak İçin Neler Yapılabilir?

  1. Faturalarınızı Geciktirmeyin: Satışın gerçekleşmesinin hemen ardından en geç 7 iş günü içerisinde faturaları müşterilerinize iletmelisiniz. Bu sürenin azalması tahsilatı hızlandıracaktır.
  2. Çeşitli Ödeme Yöntemleri Sunun: Tek bir ödeme aracı yerine, kredi kartı, çek, eft, mail order gibi farklı ödeme seçenekleri de, müşterilerinizin işini kolaylaştıracaktır. Bu sayede alacak tahsil süresini uzatan nedenlerden birini engelleyebilirsiniz.
  3. Alacağınızı Takip Ettiğinizi Bilmelerini Sağlayın: Ödeme gününden önce belli zamanlarda borcun hatırlatmasını yapabilirsiniz. Tahsilatın önemli aşamalarından biri olan ve vadesi gelmeden önce yapılan ‘hatırlatmalar’ alacak tahsil süresini kısaltan araçlardan biridir. Borçla ilgili hatırlatmalar hem sözlü hem yazılı yapılabilir.
  4. ATS’nizi Kötü Etkileyen Müşterilerinizden Kurtulun: Alacak Tahsil Sürenizi kötü etkileyen ve bunun devamlılığını sağlayan müşterileriniz ile iş ilişkinizi sonlandırmayı değerlendirin. Müşterilerinizi kaybetmemek adına aldığınız tedbirlere rağmen, şirket ve iş prensiplerinize riayet etmeyen müşterilerinizle çalışmayı sürdürmeme kararı almak zor olsa da bazen gereklidir.

Günümüz iş dünyasının en başarılı şirketleri, alacakların yönetiminde tahsilat sürecini sıkı ve tutarlı şekilde işletiyor. Tahsili gerçekleşmeyen alacakları içinse tahsilat ajansları kanalıyla bu süreci outsource şekilde profesyonel olarak yürütmeyi değerlendiriyor.

Şirketiniz için verdiğiniz her kararın bir maliyeti olduğunu ve aynı zamanda bu kararların ileride doğabilecek riskleri de azalttığını hatırlamakta fayda var. Bizler, ARS Danışmanlık olarak, başarılı bir alacak yönetim süreci geliştirmek isteyen işletmeler için 155 Ülkede Uluslararası Alacak Yönetimi gerçekleştirmekteyiz.

Tahsilat Yoksa Masraf Yok prensibi içerisinde hareket ederiz. Müşterimizin Alacak Yönetiminde Tahsilat Süresini en aza indirmek amacımızdır. Bunun için profesyonel ekibimiz ile birlikte, yüzlerce müşterimize Yurtiçi ve Yurtdışı Tahsilat alanında hizmet vermekteyiz.

Tahsili geciken alacakların mahkeme öncesi uzlaşma aşamasında tahsil edilmesini sağlarız. Aynı zamanda ’müşteri kaybı yaşanmadan’ bu sürecin yürütülmesini de hedefliyoruz. Bu sayede bizden hizmet alan firmalar, kendi müşterileriyle ilerde yeniden iş yapma ihtimalini korur. Aynı zamanda alacak tahsil sürelerini de kısaltmış oluyorlar.

Mahkeme Öncesi Uzlaşma ile Ortalama Tahsilat Süreleri

Tahsili geciken yurtiçi alacaklarıyla ilgili tahsil süreleri, faturanın kesildiği tarihten bizim yetkilendirildiğimiz güne kadarki süreye göre değişmektedir. Örneğin;

  • Fatura tarihi üzerinden ortalama 120 günde dolmadan,
  • Takibi bize devredilen dosyalarda ortalama alacak tahsil süremiz 10 gün iken,
  • Fatura tarihi üzerinden ortalama 90 günde dolmadan,
  • Takibi bize devredilen dosyalarda bu süre 4 güne kadar inebilmektedir.

Tahsili geciken yurtdışı alacaklarıyla ilgili tahsil sürelerinde ise borçlu firmanın bulunduğu ülkedeki iş ve ticaret kültürü de devreye girmektedir. 155 ülkenin her birinde, hatta bazılarında birden fazla yerel çözüm ortaklarımız bulunmaktadır. Bu konuda bizi avantajlı konuma getirmektedir. Yurtdışında tahsili gecikmiş bir alacakla ilgili;

  • Fatura tarihi üzerinden ortalama 120 günde dolmadan,
  • Takibi bize devredilen dosyalarda ortalama alacak tahsil süremiz 20 gün iken,
  • Fatura tarihi üzerinden ortalama 90 günde dolmadan,
  • Takibi bize devredilen dosyalarda bu süre 9 güne kadar düşebilmektedir.

Şirketinizin ihtiyacınız olan Tahsilat Ajansı aslında bir telefon uzağınızda. Bizlere +90 212 296 91 47 numaralı telefonumuzdan iletişime geçebilirsiniz. Bu sayede Alacak Dosyalarınızın hızlı bir şekilde tahsilatının sağlanması için başlangıç yapabilirsiniz.

Kader Karataş

Alacak ve Risk Yönetim Uzm. Yrd. | ARS Danışmanlık

 

Kategori: Blog
Önceki yazı
Etkin Tahsilat Yönetimi Nasıl Yapılır?
Sonraki yazı
Müziğin Ritmi İle Çalışmak